Ghidul solicitantului privind aprobarea conditiilor de acces la canalizatia subterana pentru instalarea retelelor de comunicatii, publicat de ANCOM
„Plecand de la experienta proiectelor implementate in Bucuresti, Oradea, Sibiu sau Timisoara, am realizat acest ghid pentru ca ne dorim sa sprijinim autoritatile administratiei publice, in special cele locale, in aplicarea eficienta a Legii infrastructurii, in beneficiul tuturor utilizatorilor. Astfel ca am elaborat un set de instructiuni si recomandari detaliate, care sa faciliteze obtinerea aprobarii conditiilor de acces pentru proiectele de canalizatie subterana destinate instalarii de retele publice de comunicatii electronice sau de fibra optica neechipata si realizate cu participarea, sprijinul sau finantarea autoritatilor administratiei publice. Este un nou demers al ANCOM in vederea simplificarii si accelerarii procesului de instalare subterana a retelelor de comunicatii. Serviciile de comunicatii sunt esentiale, vitale pentru orice societate moderna, pentru orice comunitate si trebuie dezvoltate respectand reguli si principii sanatoase”, a declarat Eduard LOVIN, vicepresedinte ANCOM. Ghidul ANCOM este disponibil aici.
Documentul publicat de ANCOM este un instrument util autoritatilor care vor sa dezvolte proiecte de canalizatie subterana, oferind date importante pentru o dimensionare adecvata a infrastructurii fizice subterane, precum si informatii care trebuie avute in vedere la definirea conditiilor tehnice si economice de acces care se supun aprobarii ANCOM.
Astfel, in cadrul Ghidului, solicitantii vor gasi recomandari pentru elaborarea documentatiei care se supune aprobarii ANCOM, cuprinzand urmatoarele categorii de documente:
solicitarea de aprobare a conditiilor tehnice si economice de acces mentionata de Legea nr. 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a retelelor de comunicatii electronice;
documentele care includ propunerile privind conditiile tehnice si economice de acces;
documentatia care fundamenteaza proiectul de infrastructura.
De exemplu, ANCOM le recomanda autoritatilor administratiei publice centrale si locale sa se asigure ca exploatarea canalizatiei subterane se realizeaza in mod judicios, cu respectarea principiului neutralitatii tehnologice a retelelor de comunicatii electronice, dar si ca accesul la serviciile puse la dispozitia beneficiarilor nu este conditionat de achizitionarea unor resurse care nu le sunt necesare acestora.
Categorii de proiecte pentru care este necesara aprobarea ANCOM
Ghidul ofera totodata informatii despre categoriile de proiecte pentru care este necesara aprobarea ANCOM. Sunt mentionate, astfel, proiecte in care construirea si exploatarea unei infrastructuri fizice subterane destinate instalarii de retele de comunicatii electronice se realizeaza direct de catre o autoritate a administratiei publice (finantare publica integrala, precum proiectele realizate in municipiile Timisoara, Sibiu, Targu-Mures si comuna Ghiroda).
Totodata, Ghidul ofera detalii despre proiecte in care autoritatile administratiei publice participa alaturi de un operator economic ori sprijina activitatea acestuia de construire si exploatare a unei infrastructuri fizice subterane destinate instalarii de retele de comunicatii electronice (parteneriat public-privat, precum proiectele realizate in municipiile Bucuresti sau Oradea).
Transmiterea documentatiei catre ANCOM
Pentru obtinerea aprobarii ANCOM, Autoritatea incurajeaza transmiterea informatiilor si documentelor necesare, precum si a oricaror solicitari de informatii si clarificari, prin intermediul postei electronice, la adresele: si .
- O mașină a luat foc din mers pe centura Rădăuțiului
- Trei angajați din învățământ și doi elevi, confirmați cu infecție cu noul coronavirus
- Rata de infectare Covid-19 în municipiul Suceava scade la 2.08 la mie
- Ion Lungu: Zilnic se fac cate 40-50 de vaccinari
- vezi toate stirile