Vremea in Suceava
0°C
lei
lei
lei
Ordin provizoriu de protectie
În perioada 25.11 – 10.12.2020 polițiștii desfășoară activități de informare și prevenire a violenței intrafamiliale sub sloganul ,,16 zile de luptă și activism împotriva violenței asupra femeilor. În acest context, polițiștii alături se parteneri instituționali implementează campania ,,Dăruiește! Ajută!Respectă!”.
Ordin provizoriu de protectie
Ordinul provizoriu de protecție este un instrument legislativ care dă posibilitatea intervenției directe a polițistului pentru garantarea siguranței și drepturilor victimei. În primele 9 luni ale acestui an polițiștii suceveni au emis din oficiu sau la solicitarea victimelor 157 de ordine provizorii de protecție.
Și în cursul zilelor precedente polițiștii au adus liniștea în două familii, emițând ordine provizorii de protecție împotriva unor persoane care nu au înțeles să asigure un climat familial civilizat și optim dezvoltării copiilor.
La 27.11.2020, ora 01.25 polițiștii Secției de Poliție Burdujeni au fost sesizați de către un bărbat de 46 ani, din mun. Suceava, cu privire la faptul că a fost agresat fizic, de către fratele său, de 43 ani, în timp ce se aflau în locuința comună.
La fața locului a fost identificat apelantul, fratele său și mama lor.
Din discuțiile purtate cu victima a rezultat că în seara zilei de 27.11.2020, ora 01.20, susnumitul a avut unele discuții contradictorii cu fratele său, care se afla sub influența băuturilor alcoolice, acesta fiind agresiv atât verbal, cât și fizic. În continuare având același comportament agresiv l-a lovit pe acesta cu pumnul în zona feței.
Partea vătămată s-a deplasat la sediul Secției de Poliție Burdujeni, unde a depus plângere penală împotriva fratelui său pentru săvârșirea infracțiunii de ,,violență în familie” dorind emiterea unui ordin de protecție provizoriu.
În urma rezultatului formularului de evaluare a riscului, prin prisma răspunsurilor oferite de victimă s-a stabilit că în cauză există risc iminent și se impune emiterea unui ordin de protecție provizoriu împotriva agresorului, fapt pentru care a fost emis ordinul de protecție provizoriu din 27.11.2020 pe o perioadă de 5 zile (120 ore), începând cu data de 27.11.2020, orele 03.00 pânâ pe data de 02.12.2020, orele 03.00.
Ulterior, agresorului i-au fost aduse la cunoștință obligațiile prevăzute de ordinul de protecție, fiindu-i înmânată o copie.
Cercetările urmează a fi continuate de către lucrătorii din cadrul Compartimentului Proximitate din cadrul Secției de Poliție Burdujeni, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „violență în familie”.
La 27.11.2020, ora 21:36, lucrătorii Secției 13 Poliție Rurală Bălcăuți au fost sesizați prin S.N.U.A.U. 112 de către o tânără de 20 ani din com. Grămești, despre faptul că un bărbat de 27 ani, concubinul său, este agresiv și provoacă scandal la domiciliu.
Bărbatul locuiește împreună cu tânăra de 20 de ani și cei 2 copii minori într-un imobil situat în com. Grămești.
La 27.11.2020, bărbatul s-a prezentat la domiciliu sub influența băuturilor alcoolice și pe fondul unor discuții contradictorii și a consumului exagerat de alcool, sus-numitul a agresat-o fizic pe concubina sa, respectiv a lovit-o în mai multe rânduri cu palmele în zona feței. De asemenea, i-a adresat acesteia amenințări cu acte de violență.
Victima nu prezenta leziuni vizibile, aceasta refuzând transportul la o unitate medicală în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate.
A fost întocmit chestionarul de evaluare a riscului, rezultând că ,, există risc iminent” , situație în care a fost emis ordin de protecție provizoriu pentru o perioadă de 5 zile, începând cu data de 28.11.2020, ora 00.00 până la data de 03.12.2020, ora 00.00.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „violență în familie” și ,,amenințare”, cauza urmând a fi soluționată procedural de către lucrătorii Postului de Poliție Grămești.
Reamintim că poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.
În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.
Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.
Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.
Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni.
- Peste 10.300 de suceveni au fost vaccinați împotriva COVID-19
- În județul Suceava sunt în evoluție 1.460 de cazuri de Covid-19
- Două femei au fost rănite după ce mașina s-a răsturnat pe câmp
- Rata de infectare în municipiul Suceava apropie de pragul de 3 cazuri la mia de locuitori
- vezi toate stirile