Curtea Domnească, împrejmuită de un gard de 120 metri
Considerată a fi cea mai reprezentativă realizare a arhitecturii civile din aria întregului ev mediu moldovenesc, monument istoric înscris în categoria edificiilor de o deosebită importanţă pentru istoria medievală a Moldovei, Curtea Domnească va fi împrejmuită de un gard din piatră şi fier forjat în lungime de 120 de metri.
Prin intermediul Ministerului Cultelor, prin planul Naţional de Restaurare, Primăria municipiului Suceava şi Consiliul Judeţean a accesat un proiect amplu de restaurare a acestui sit arheologic, pregătindu-se monumentele şi perimetrul adiacent pentru ceea ce se doreşte a fi primul parc arheologic din România.
O primă etapă de valorificare a ruinelor Curţii Domneşti este salubrizarea întregii zone şi înlocuirea panourilor metalice care împrejmuiesc această locaţie în momentul actual, cu un gard specific perioadei istorice în care a existat această Curte Domnească.
Ion Lungu consideră că în acest fel, noua împrejmuire va permite admirarea ruinelor de la distanţa şi va modifica complet aspectul zonei centrale.
Aceste ruine sunt împrejmuite cu un gard tip organizare de şantier, deteriorat, care contribuie la un aspect neplăcut al zonei centrale a municipiului. Noul gard, dinspre bulevardul Ana Ipătescu, va avea o lungime de aproximativ 120 metri şi o înălţime cuprinsă între 1,8 şi 2,2 metri, fiind conceput cu un soclu de piatră cu plase metalice din fier forjat, cu fundaţii din beton armat. Înălţimea părţii metalice va fi de 0.52 m.
Valoarea totală a investiţiei este de 99,897 mii lei din care valoarea construcţiei şi a materialelor se ridică la suma de 78,476 mii lei. Durata de realizare a investiţiei este planificată la trei luni
vineri, 30 aprilie 2010
Taguri
Bogdan Popescu