Inspectorii scolari vor verifica toate unitatile de invatamant din judet

Luni, 31.08.2020, ora 15.00, sub conducerea prefectului județului Suceava, Alexandru Moldovan, în sala Ștefan cel Mare a Palatului Administrativ, a avut loc o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, cu următoarea ordine de zi:

poza
Inspectorii scolari vor verifica toate unitatile de invatamant din judet
1. Analiza situației epidemiologice înregistrate în contextul epidemiei generate de virusul SARS- CoV- 2 la nivelul județului Suceava, la data de 31.08.2020, respective stabilirea unui set complementar de măsuri necesare pentru gestionarea infecțiilor cu coronavirus în județul Suceava.
2. Prezentarea situației stocurilor de materiale de protecție necesare intervenției pentru gestionarea riscului epidemiologic și a stocurilor de medicație existente în unitățile spitalicești din județul Suceava.
3. Prezentarea situației centralizatoare a spațiilor alocate pentru diagnosticarea și tratarea copiilor și a însoțitorilor acestora în fiecare unitate spitalicească din județul Suceava.
4. Analiza Stadiului pregătirii pentru începerea și desfășurarea cursurilor în anul școlar 2020- 2021.
5. Prezentarea și aprobarea notei de constatare privind evaluarea pagubelor produse în cazul a 213 locuințe din municipiul Suceava, orașul Dolhasca și comunele Ipotești și Ostra, ca urmare a fenomenelor meteo-hidrologice periculoase din luna iulie 2020.
6. Prezentarea tematicii acțiunii de verificare a stării tehnice și funcționale a construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor, de pe râurile interioare din județul Suceava.
7. Diverse.
Directorul executiv al DSP Suceava a prezentat situația centralizată la nivel județean a numărului de locuri disponibile pentru potențialele cazuri confirmate cu Covid- 19 în rândul copiilor și însoțitorii acestora precum și numărul de locuri disponibile pentru cazurile suspecte de infecție cu Covid – 19, cu precizarea că această situație poate suferi modificări funcție de necesități în sensul în care este necesară o suplimentare a acestor locuri. Conform situației prezentate la nivelul județului sunt disponibile 23 de locuri pentru cazurile confirmate de Covid – 19 în cele două spitale- Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava și Spitalul Municipal Sfinții Doctori Cosma și Damian Rădăuți, și 18 locuri în spitalele din județ pentru cazurile suspecte de infecție Covid-19
În cadrul ședinței, pentru a răspunde atât nevoii de protejare a stării de sănătate a tuturor celor implicați în demersul educativ, cât şi datoriei de a susţine educația de calitate, prefectul județului a solicitat instituțiilor publice cu atribuții, precum și autorităților publice locale, să se implice în identificarea celor mai adecvate soluții care să permită reluarea activităților de învățare în toate unitățile de învățământ din rețeaua școlară a județului Suceava, începând cu 14 septembrie 2020.
Astfel, prefectul județului a solicitat conducerii Inspectoratului Școlar Județean Suceava să realizeze vizite de monitorizare și de consiliere a școlilor în vederea pregătirii pentru începerea noului an școlar în condiții de maximă siguranță, un raport în acest sens urmând a fi prezentat în ședința viitoare de CJSU Suceava. Prefectul județului Suceava a remarcat că în luna august, școlile trebuiau să lucreze la elaborarea unor scenarii realiste privind continuarea procesului educaţional, să documenteze o analiză de nevoi pentru învățarea în toate cele trei scenarii posibile.
În cazul simulării scenariilor 1 (revenirea zilnică a tuturor elevilor în şcoli, cu respectarea si aplicarea tuturor măsurilor de protecţie sanitară) şi 2 (revenirea zilnică a tuturor preşcolarilor, elevilor din clasele 0-IV, elevilor din clasa VIII-a si a XII-a și revenirea parţială a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor măsurilor de protecţie din ghid), importante sunt asigurarea condiţiilor de distanţare fizică, identificarea celor mai eficiente modalități de organizare a programului școlar și a resurselor necesare.
Pornind de la rezultatele simulărilor la nivelul fiecărei unități de învățământ din județ, prefectul județului a solicitat ca inspectorii școlari din cadrul I.S.J. Suceava să analizeze, cu obiectivitate, cele trei scenarii propuse de Ministerul Educației și Cercetării, prin raportare la măsurile de siguranță sanitară, dar și la particularitățile specifice tipurilor de școli, la nivelul de vârstă al elevilor, dar și la mediul în care aceștia își desfășoară activitatea.
În acest sens, începând de marți 1 septembrie, inspectorii școlari vor realiza vizite de consiliere și monitorizare în toate instituțiile de învățământ, urmărind, cu prioritate, organizarea colectivelor de preșcolari/elevi, configurarea programului activităților de învățare, respectarea normelor impuse de contextul epidemiologic, astfel încât să se aibă în vedere asigurarea accesului egal la educație pentru toți copiii, în condiții de siguranță, a subliniat prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan.
La finalul ședinței, inspectorul șef al ISU Suceava, col. Costică Ghiață, a propus înființarea în cadrul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) a unei linii telefonice special dedicată aspectelor legate de deschiderea în siguranță a noului an școlar, la care se pot formula întrebări referitoare la măsurile de protecție adoptate de autorități, sesizări cu privire la nerespectarea măsurilor de prevenire dispuse, precum și alte solicitări care țin de buna funcționare și organizare a procesului educațional.
Pentru abordarea integrată și oferirea unui răspuns rapid apelanților, prefectul județului Suceava a decis includerea liniei VREAURĂSPUNS (telefon cu tarif normal, apelabil din orice retea: 0755.140275, email ) ca linie suport pentru linia dedicată din cadrul CJCCI începând cu data de 01.09.2020, de luni până vineri, în intervalul orar 8.00- 16.00.07:41
marti, 01 septembrie 2020

Taguri

Autor
S.M
Gazduit de Administrare Servere