Cronicarul Eugen Dimitriu se alătură în veşnicie personalităţilor fălticenene, în Galeria Oamenilor de Seamă

Municipiul Fălticeni a primit cu tristeţe vestea trecerii la cele veşnice a domnului Eugen Dimitriu, omul a cărui existenţă a fost legată de păstrarea vie a memoriei personalităţilor culturii din municipiul Fălticeni.

poza
Cronicarul Eugen Dimitriu se alătură în veşnicie personalităţilor fălticenene, în Galeria Oamenilor de Seamă
În urmă cu aproape o jumătate de secol, anul 1971, Eugen Dimitriu a organizat Galeria Oamenilor de Seamă, în casa donată de fraţii Vasile şi Horia Lovinescu, un muzeu de referinţă în peisajul cultural al judeţului Suceava.

A rămas devotat Fălticeniului şi după ce activitatea sa profesională nu a mai avut legătură directă cu urbea de pe Şomuz.

A documentat şi a identificat toate casele şi locurile memoriale din Fălticeni, mormintele personalităţilor din cimitirele Fălticeniului, fiind în acest sens o autoritate de necontestat.

În anul 2001, în semn de recunoştinţă pentru activitatea derulată pentru promovarea culturii fălticenene, Consiliul Local Fălticeni i-a conferit Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Fălticeni.

După lucrările de reabilitare încheiate în anul 2012, în Galeria Oamenilor de Seamă a fost organizat un spaţiu memorial, prezentat publicului în prezenţa scriitorului Eugen Dimitriu.

„Este o pierdere imensă pentru mediul cultural fălticenean. Pentru mine, ca primar şi cetăţean al Fălticeniului, a fost un privilegiu să îl cunosc pe Eugen Dimitriu, cel supranumit Cronicar al Fălticeniului. Îmi amintesc cu plăcere de momentul în care l-am aniversat, la Fălticeni, la împlinirea vârstei de 90 de ani, şi ne-am dorit atunci, cu toţii, să-i fim alături la centenar. Au urmat numeroase evenimente culturale pe care Eugen Dimitriu, în ciuda vârstei, le-a onorat cu prezenţa şi discursul său plin de har. Momentul despărţirii a venit însă, pe neaşteptate, lăsând un gol imens în inimile celor care l-au cunoscut. Eugen Dimitriu lasă însă în urma sa un bogat tezaur cultural prin numeroasele cărţi dedicate Fălticeniului şi . Sincere condoleanţe celor care care l-au cunoscut şi l-au preţuit, iar amintirea să-i rămână veşnică în Galeria Oamenilor de Seamă ai Fălticeniului.” (Gheorghe Cătălin Coman – Primarul municipiului Fălticeni).

13:28
vineri, 03 iulie 2020

Taguri

Autor
S.M
Gazduit de Administrare Servere