Atuurile lui Băsescu
Dacă Traian Băsescu mai prinde un mandat la Cotroceni şi PSD şi PNL vor fi puse la zid, iar cei doi lideri, Mircea Geoană şi Crin Antonescu, vor pierde probabil conducerea acestor partide.
Spre deosebire de ceilalţi foşti preşedinţi ai României, Băsescu are însă câteva atuuri, care sunt greu de atins de contracandidaţii săi. În primul rând are carismă. Îi plac băile de mulţime, iar poporul pare încă a-l place. E un atu important.
Lui Geoană îi lipseşte carisma, iar Crin Antonescu pare genul intelectualului de birou, şi nu cel al funcţionarului activ de teren. În al doilea rând, Traian Băsescu, spre deosebire de ceilalţi foşti preşedinţi, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, ştie să folosească aparatul de stat în a-şi crea imagine. Băsescu foloseşte critica ca instrument de bază asupra instituţiilor care nu funcţionează şi nu ezită să tragă de urechi pe oricine apucă, inclusiv pe cei din propriul partid. Să nu uităm că a criticat decizia lui Boc, privind numirea politică a conducerilor din desconcentrate şi se arată nemulţumit, atât de PSD, cât şi de PD-L. Băsescu încearcă astfel, să devină transpartinic, dincolo de orice partid, mizând pe nemulţumirile create de partidele politice în rândul populaţiei. Un al treilea element care îl ajută pe Băsescu sunt celebrele servicii. Aici acesta şi-a amplasat strategic proprii oameni şi nu ezită să le folosească. Să nu uităm porumbelul scăpat de Claudiu Săftoiu, potrivit căruia Băsescu ar fi cerut interceptarea telefoanelor lui Geoană şi Iliescu.
De altfel, apariţia în presă a convorbirilor liderilor PSD de la Craiova, ce erau cu uşile închise, ar trebui să pună pe gânduri multă lume. Mai mult ca oricare preşedinte de dinaintea sa, Băsescu pune accent pe orice înseamnă uniformă. A vizitat de nenumărate ori trupele române din Irak şi Afganistan şi a cerut guvernului să nu taie sporurile soldaţilor. Al patrulea atu este unul extrem de important. Actualul preşedinte este un as la jocurile de culise. Ştie să manipuleze şi să folosească ca nimeni altul informaţiile.
A ştiut să plângă când Stolojan a renunţat să mai candideze la preşedinţie în 2004, dar a ştiut să şi păstreze doi ani de zile bileţelul prin care Tăriceanu îi cerea să intervină pentru Patriciu. Dovadă că Băsescu ştia că D.A nu va ţine, iar guvernarea de dreapta se va rupe. Al cincilea atu este politica de tip roman, divide et impera ( divide şi guvernează) Traian Băsescu ştie să „rupă” unitatea unui guvern, aşa cum a făcut cu cel al lui Ciorbea în 1997, dar şi unitatea unui partid. Dovada stă în ruperea PNL prin formarea PLD în 2007. Mişcarea i-a slăbit pe liberali care de cele 17-20 la sută din voturi nu au mai reuşit să treacă nici în ziua de azi. Nu în ultimul rând, Băsescu are aura de băiat descurcăreţ, iar românii nu iubesc nimic altceva, decât acest tip de om. La care se mai adaugă faptul că e primul preşedinte care şi-a cerut de vreo două ori scuze când a greşit, acesta dovedind că omul nu se crede infailibil şi că poate greşi. Însă atuul cel mai important este rezistenţa eroică în faţa mogulilor din presă. Nu a fost în istoria post-decembristă un preşedinte care să fie mai „tocat„ de presă ca Traian Băsescu şi totuşi în sondaje acesta rămâne veşnic la 35-37 la sută şi este cotat cu şanse mari la câştigarea turului al doilea de scrutin. Ceea pe mine unul mă pune pe gânduri. Dovadă că românii nu prea au încredere în presă, iar cei care îşi imaginează că dacă au firme de presă vor deţine nu ştiu ce funcţii, ar trebui să se mai gândească.
Chiar dacă nimeni nu credea că în 1996 Iliescu va pierde în faţa lui Constantinescu, iar în 2004, Băsescu nu era cotat cu şanse mici în faţa lui Năstase, totuşi aceste alegeri aduc faţă în faţă un om căruia îi place să aibă mereu câte un as în mânecă şi adversarii săi speriaţi. Şi nu în ultimul rând, Băsescu, ca şi Gheorghe Flutur şi primarul Ion Lungu, se află tot timpul într-o campanie electorală, indiferent că e sau nu, an electoral. Mereu fac ceva, mereu se află în acţiune.
vineri, 07 august 2009
Taguri
Mircea Turculet
- Muncitorul român
- Cele două feţe ale adevărului
- Firea umană în faţa crizei
- Tupeul din zilele noastre
- vezi toate stirile