Prefectul a facut demersuri catre MS în vederea detașării unui număr de 7 medici ATI la Spitalul Județean de Urgență Suceava

La solicitarea președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a convocat în ședință extraordinară astăzi, 08.10.2020, ora 12, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, cu participarea managerilor tuturor unităților spitalicești din județul Suceava și a reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Județeană Suceava.

poza
Prefectul a facut demersuri catre MS în vederea detașării unui număr de 7 medici ATI la Spitalul Județean de Urgență Suceava
Solicitarea președintelui Consiliului Județean Suceava Gheorghe Flutur a fost formulată în ședința anterioară a CJSU și a venit în contextul necesității consolidării și intensificării colaborării între unitățile medicale din rețeaua sanitară a județului Suceava din pespectiva aplicării unitare a protocoalelor existente, care să permită adresabilitate maximă atât pacienților confirmați Covid -19, cât și pacienților cronici care au nevoie de îngrijiri specifice, dar și urgențelor medico-chirurgicale a diferitelor patologii care necesită intervenții imediate.
În aprecierea sa, trebuie un efort comun al tuturor unităților sanitare din județ, de natură a oferi cetățenilor județului îngrijiri medicale de calitate.
Astfel, ordinea de zi a ședinței a fost dedicată analizării contextului epidemiologic actual înregistrat la nivelul județului Suceava, precum și modul de organizare a unităților sanitare județene, respectiv posibilitatea organizării de sectoare dedicate pacienților COVID-19.
Conform precizărilor managerului Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, doctorul Alexandru Calancea, unitatea spitalicească are în acest moment o capacitate de 1200 locuri având o serie de secții/compartimente unice în județ:
- Cirurgie și ortopedie pediatrică
- Maternitate gradul 3(secția neonatologie)
- Neurochirurgie pediatrică
- Unitate accidente vasculare cerebrale
- Unitate USSTAC (urgențe cardiac coronariene)
- Cardiologie intervențională
- Cirurgie Vasculară
- Chirurgie plastica
- Compartiment pacienți HIV
- Oncologie
- Hematologie.
Potrivit datelor oficiale, Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, în momentul de față, gestionează majoritatea patologiei acute din cadrul județului, respectiv 75% din patologia traumatică, desfășoară aproximativ 25 programe naționale prin D.S.P. și C.A.S., cele mai multe fiind dedicate pacienților cronici.
Totodată, managerul Calancea a precizat că, raportat la un număr de 800 pacienți aflați în spital la începutul lunii martie, în prezent spitalul județean are în grijă între 180-200 pacienți confirmați Covid-19, 100-200 pacienți suspecți Covid-19 și 350 pacienți cu afecțiuni cronice decompensate.
A subliniat faptul că la 7 luni de la debutul pandemiei, spitalul județean tratează doar 50% din pacienții de dinaintea epidemiei, în afara urgențelor și a nașterilor ne mai fiind tratate afecțiunile cronice, aspect ce ridică mari îngrijorări în rândul cadrelor medicale.
Analiza specialiștilor a relevat faptul că principala cauză a nereluării activității normale a spitalului județean o reprezintă scindarea secției ATI în două sectoare, sectorul non-Covid și sectorul Covid.
Sectorul non-Covid este format din 20 de paturi și din blocul operator ce este gestionat de 6 medici specialiști care, cu mari eforturi, reușesc să susțină o singură linie de gardă (deși necesarul ar fi de 2 linii de gardă), desfășurând în prezent pe săptămână 60 de ore de muncă.
Sectorul Covid format din 20 de paturi este gestionat de 5 medici specialiști care realizează ture de 12 ore, 7 zile din 7. Un medic ATI are în îngrijire între 15 și 20 de pacienți, deși normarea este de un medic la 4 paturi.
Analizele realizate de către SJU Suceava arată că în cazul creșterii peste 20 a numărului de pacienți Covid-19 în ATI, există posibilitatea transformării întregii secții, respectiv a întregului spital în sector Covid.
Din analiza datelor statistice pe care le deține Spitalul Județean Suceava se constată o tendință de creștere a cazurilor cu patologie Covid-19, fapt ce poate duce la atingerea capacității maxime de cazare de 225 de locuri în spațiile disponibile pentru această patologie, iar numărul pacienților ce necesita terapie intensivă va crește în paralel.
În cazul acestui scenariu nefavorabil, în aproximativ o lună va fi necesară închiderea secțiilor non-Covid și dirijarea patologiei respective spre alte unități din județ.
În cazul unei creșteri accentuate a cazurilor grave există, deasemenea riscul ca secția ATI să devină Covid, să ducă la blocarea activității non-Covid a spitalului, și la redirecționarea patologiilor obstetricale, traumatologice sau chirurgicale acute.
Managerul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a ridicat chestiunea degrevării unității de patologia Covid și susținerea secției de terapie intensivă prin aport de personal.
În acest sens, prefectul județului Suceava Alexandru Moldovan, a precizat că a făcut demersuri către Ministerul Sănătății, Departamentul pentru Situații de Urgență și Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției, încă de săptămâna trecută, în vederea detașării unui număr de 7 medici ATI la Spitalul Județean de Urgență Suceava, a dispus realizarea unui circuit pre-triaj la Spitalul municipal Vatra Dornei prin montarea unor containere în curtea spitalului, și reiterează sprijinul total către toate unitățile sanitare din județ.
Totodată, a comunicat managerilor spitalelor din județ că va iniția demersuri instituționale imediate, urmare a solicitărilor venite din teritoriu, considerând aspectele discutate ca fiind o prioritate zero, pentru soluționarea cât mai urgentă a crizei și stopării răspândirii Covid – 19.
Prefectul județului Suceava Alexandru Moldovan a transmis, prin intermediul managerilor spitalelor, reprezentanților SAJ Suceava și ISU Suceava, un mesaj de mulțumire cadrelor medicale, voluntarilor SMURD și ISU, implicati în aplicarea măsurilor de prevenire, limitare și tratare a cazurilor Covid-19.
A subliniat importanța respectării măsurilor impuse de autorități în contextul pandemic actual, fiind cazul de a înțelege noi toți, în mod responsabil, implicațiile pentru familiile noastre, pentru toată societatea, astfel încât să ne protejăm și să îi protejăm pe cei dragi, pentru a învinge acest virus și a ne regăsi, împreună, sănătoși.


15:35
joi, 08 octombrie 2020

Taguri

Autor
S.M
Gazduit de Administrare Servere