Motiunea impotriva Guvernului Boc a picat: au lipsit doar opt voturi

Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Boc a picat cu doar 228 de voturi "pentru". Au lipsit opt voturi pentru ca Guvernul Boc sa fie demis, a anuntat Mihai Voicu de la PNL, care a spus ca in urne s-a gasit guma de mestecat, piramidon si creta.

poza
Motiunea impotriva Guvernului Boc a picat: au lipsit doar opt voturi

Votul motiunii "Opriti genocidul social" a inceput la ora 16,41. Motiunea de cenzura a fost initiata de parlamentarii PSD+PC, dupa asumarea raspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, care reduce pensiile cu 15% si salariile bugetarilor cu 25%.

Motiunea odata respinsa, masurile anticriza vor fi considerate adoptate, vor merge la promulgare si vor intra in vigoare odata cu publicarea lor in Monitorul Oficial.

Pentru ca motiunea sa fi fost adoptata de Parlament era nevoie de 236 de voturi. Din totalul din 471 de parlamentari, 108 au absentat, marti, de la lucrari.

Nu toti parlamentarii au avut curajul de a-si asuma optiunea pro sau contra motiunii de cenzura, dupa cum a aratat deputatul PSD Valeriu Zgonea. Acesta a declarat, la finalul votului, ca in urna s-au gasit, pe langa bile, si guma de mestecat, pastile de Piramidon si bani.

Inca de dimineata, diferiti lideri politici si-au exprimat scepticismul in legatura cu trecerea motiunii de cenzura. Insusi strategul PSD, Victor Hrebenciuc, a afirmat marti, la Antena 3, ca mai erau nevoie de cel putin 20 de voturi pentru ca Guvernul Boc sa cada. Iar Victor Ponta, luni, afirma ca PSD pregateste deja o a doua motiune de cenzura, pe tema Educatiei si a Sanatatii.

Ziare.com ti-a prezentat minut cu minut desfasurarea dezbaterilor si a votului

Dezbaterile nu au fost lipsite de atacuri la persoana si chiar de incidente. La cateva minute dupa ce Emil Boc si-a inceput discursul, mai multi parlamentari pesedisti au reclamat ca un politist filma lucrarile din Parlament, in special balconul de unde reprezentantii Opozitiei si ai sindicatelor huiduiau Puterea.

Dupa ce si-a tinut discursul, insusi premierul si-a pierdut interesul pentru dezbateri, acesta parasind plenul pentru a participa la discutiile cu alti lideri PD-L din biroul Robertei Anastase, presedintele Camerei Deputatilor.

Boc: Motiunea, plagiat dupa un articol din Ziare.com

Premierul Emil Boc a sustinut marti, in plenul Parlamentului, ca daca Romania nu ia masurile de austeritate pe care Guvernul si-a angajat raspunderea risca sa intre in cateva luni in incapacitate de plata. Totodata, Emil Boc a reamintit ca in prezent Romania consuma mai mult decat produce, "si nu cu putin", subliniind ca fara aceste masuri de austeritate Romania risca sa ajunga la un deficit bugetar de 9,1 % si ar trebui sa imprumute 11 miliarde de euro.

"Domnilor de la PSD, distinsi colegi cum se numeste procedeul cand preiei paragrafe mari dintr-o lucrare si nu citezi?! Cum se numeste? Va spun eu: plagiat. Un paragraf este preluat dintr-un articol de Ioana Ene din Ziare.com, din 27 mai 2010. Acesti oameni care vor sa conduca tara nu sunt in stare sa scrie textul unei motiuni, copiaza din articolele unor jurnalisti", a spus Emil Boc. Este vorba despre articolul Cancerul bugetar nu a fost extirpat.

Circ parlamentar

La adapost de canicula de afara, parlamentarii s-au avantat in dispute personale si in atacuri la adresa rivalilor politici. Deputatul PSD Aura Vasile a declarat la dezbarea motiunii de cenzura impotriva Guvernului Boc ca democrat-liberalii sunt "tradatori de neam", indemnandu-l pe premier sa-si dea demisia pentru ca "s-a facut vremea pentru a doua coasa". Atacul a continuat la adresa presedintelui Basescu, dar si la adresa Elenei Udrea si Elenei Basescu, pe care le-a numit "fetelor marinarului".

Apoi a venit randul deputatului PD-L Sever Voinescu care a declarat ca motiunea PSD este un pamflet scris cu ura, dar "fara talent", o "apa chioara vanduta pe post de vitrol englezesc". Potrivit acestuia, textul cuprinde 17 pagini de "pamflet fara talent, doar cu ura imbibata in populism, cam ca textele din Romania Mare".

"Pana si autorii acestei motiuni stiu ca motiunea lor e apa chioara, desi incearca sa o vanda pe post de vitriol englezesc (...) Pretentii de Tony Blair, cand de fapt e vorba de Ilie Pintilie", a comentat Voinescu.

Crin Antonescu, liderul PNL, si l-a fixat drept tinta a atacurilor pe nimeni altul decat pe Radu Berceanu, ministrul Transporturilor.

"Domnule Berceanu, sunteti un om cu niste pretentii, sunteti ministru, credeti ca putem sa ne pretam la a relata chiar imaginare discutii cu premierii? Ce-ar insemna sa ma pretez sa-mi aduc aminte ca in acelasi guvern pe care-l evocati, cand eram noi tineri, domnul Basescu vi se adresa cu mai, cocos? Avea o premonitie, cred. Dar ma tem pentru dvs ca v-a supraestimat viitorul caci, politiceste ce n-ati da sa fiti cocos!", s-a adresat Antonescu lui Berceanu, spre amuzamentul colegilor parlamentari.

La randul sau, democrat-liberalul Radu Berceanu i-a sugerat liderului PNL Crin Antonescu ca in locul chemarilor pentru binele tarii, mai bine ar veni la serviciu. Liberalul i-a raspuns, amintind ca nu participa la sedintele de Guvern ca sa mearga la competitii sportive.

Miting cu soarele in cap

In timp ce parlamentarii participau la dezbateri, luau cuvantul sau pur si simplu stateau pe holurile Parlamentului, in jurul cladirii, mii de oameni au iesit in strada pentru a protesta fata de masurile de austeritate.

Potrivit sindicatelor, aproape 5.000 de oameni au infruntat soarele si au strigat lozinci antiguvernamentale, au ars papusi cu numele ministrilor si s-au luptat cu jandarmii incercand sa intre pe portile din Palatul Parlamentului.

Miting de amploare la Parlament, in ziua motiunii

Temperatura de nesuportat a facut ca 18 persoane sa aiba nevoie de ingrijiri medicale, cei mai multi dintre acestia fiind pensionari. La un moment dat, sindicalistii au aruncat cu mai multe sticle spre un monitor unde urmareau discursul din Parlament al premierului Emil Boc, iar monitorul s-a spart.

Cu o jumatate de ora mai devreme decat era programat sa se termine mitingul, protestatarii au inceput sa plece. Parlamentarii inca discutau despre motiune, iar votul nu incepuse.

ziare.com



18:43
marti, 15 iunie 2010
Autor
Dan Maxim
Gazduit de Administrare Servere