Scrisoare deschisă PSD: Cele 10 măsuri
Scrisoarea este înaintată de către preşedintele PSD Victor Ponta şi este adresată Preşedintelui României, Traian Băsescu, Primului Ministru al Guvernului, Emil Boc şi parlamentarilor care susţin Guvernul.
Stimaţi domni,
Este de necontestat faptul că România este într-o situaţie fără precedent. Şi este la fel de necontestat că trebuie luate rapid decizii pentru ca statul romîn să nu intre în incapacitate de plată, să poată să plătească în continuare salariile şi pensiile, precum şi să asigure în continuare funcţiile sale de bază.
Vă adresăm însă această scrisoare deschisă pentru a atrage atenţia asupra a două lucruri importante.
Primul este acela că responsabilitatea clară pentru situaţia în care ne aflăm vă aparţine în principal dumneavoastră, domnule Preşedinte al Romîniei, domnule Prim-Ministru şi domnilor parlamentari, dat fiind că aţi avut şi aveţi în prezent toate pîrghiile de putere din România. Dumneavoastră, domnule Preşedinte, aţi numit persoanele care să formeze guverne şi care să dea o direcţie guvernării în ultimii 6 ani. Aţi acceptat să prezentaţi, împreună cu actualul Guvern, date false privind atît situaţia exactă a economiei, cît şi perspectivele reale privind datoriile publice. Aţi tolerat folosirea banilor împrumutaţi de la FMI, precum şi de la bănci într-o modalitate care, în orice ţară normală, ar fi trebuit să ducă la răspunderea politică şi juridică a miniştrilor responsabili. Iar acum, aţi venit în faţa oamenilor şi aţi cerut solidaritate. Înţelegem foarte bine ce înseamnă solidaritatea şi vom face tot ce putem să fim solidari cu oamenii afectaţi de această criză. Dar nu vom accepta să fim solidari cu dvs, în acest genocid social. Nu vom participa la nici o comisie gîndită pentru a disipa răspunderea, cîtă vreme ştim că există alte soluţii. Nu vom accepta să legitimăm o decizie cu care nu suntem de acord, în legătură cu care nu aţi consultat pe nimeni şi care va produce în România un dezastru social de proporţii.
Acesta este al doilea lucru pe care dorim să vi-l prezentăm. Suntem singurul partid care a dus la bun sfîrşit un acord cu Fondul Monetar Internaţional şi putem oferi o alternativă la măsurile absurde pe care le cereţi acum. Şi am făcut asta în timp ce am reuşit atît să creştem economia, cît şi să reducem sărăcia. Avem soluţii de ieşire din criză şi vi le oferim ca sprijin, din partea unui partid din opoziţie care înţelege să adopte o atitudine constructivă. Vă cerem să schimbaţi filosofia fiscală, să adoptaţi o abordare diferenţiată, atît în ce priveşte taxele şi impozitele (inclusiv TVA), cît şi în ce priveşte reducerile de salarii şi pensii. Vom propune un nou pachet de măsuri de relansare economică şi de protecţie socială a celor cel mai dur loviţi de criză. Şi, pînă atunci, vă solicităm adoptarea următoarelor 10 măsuri simple, clare, rapide, de colectare mai bună a taxelor şi de valorificare a fondurilor europene, care sunt la dispoziţia Romîniei.
PSD vă propune 10 măsuri imediate:
1. Să profesionalizăm aparatul de colectare a taxelor şi să îl facem să colecteze bani pentru stat, nu pentru partid.
În prezent, nu colectaţi bine pentru că în toate instituţiile de control (Fisc, Gardă financiară, Vamă, direcţii judeţene) nu mai sunt profesionişti, ci oameni aduşi de partid. Trebuie readuşi profesioniştii în funcţiile de control. Şi mai trebuie revenit la perioada 2000-2004, cînd rapoartele de colectare erau publicate automat pe site-uri (nu ca în prezent, cînd datele sunt ascunse).
2. Să direcţionăm colectarea spre DOMENIILE unde este marea evaziune
România e împărţită între firme controlate mereu, de cîteva ori pe an şi firme privilegiate, apropiate de PDL, care nu sunt deloc monitorizate. Separaţia asta trebuie să dispară, iar controlul să nu se mai facă pe criterii politice. Direcţionarea colectării spre firmele mari, cele în care se face marea evaziune, va duce la creşterea veniturilor la buget. Dacă cei de la PDL nu ştiu unde sunt aceste PROBLEME, le spunem noi - în contrabandă, în alcool, ţigări, petrol şi energie. Nu prin taxarea celor care vînd roşii în piaţă vom creşte colectarea, ci prin blocarea evaziunii DE SISTEM.
3. Să depolitizăm real administraţia
Azi administraţia face politică, nu guvernare. Prefecţii ţin şedinţe de partid, iar oamenii numiţi de PDL la inspecţia muncii, la şomaj şi la toate structurile fac doar acţiuni de partid. Din această cauză, probleme simple nu sunt rezolvate, iar proiecte care aduc locuri de muncă şi bani europeni sunt blocate. România are nevoie de o lege a depolitizării funcţiei publice pentru ca administraţia să lucreze pentru stat, şi nu pentru partidul la putere.
4. Să acordăm fonduri publice pe priorităţi reale, nu pe criterii politice
Presa e plină de exemple de aberaţii, precum alocarea de fonduri de 10 ori mai mari pentru o casa de cultură din Suceava decît pentru Aeroportul din Iaşi. Banii pe proiecte se dau, în România, doar celor de la PDL, deşi România are nevoie de mari lucrări publice şi în alte zone. E nevoie ca banii publici să fie daţi pe priorităţile ţării, nu pe priorităţile clientelei. Pentru asta, trebuie făcută o listă clară de priorităţi naţionale, care să fie luată în calcul atunci cînd se alocă fonduri publice.
5. Să reducem garanţiile cerute companiilor la contractele publice
Există statistici care arată că lucrările publice ajung spre 10 miliarde euro anual. Pentru aceste lucrări, companiile sunt obligate să prezinte garanţii de 10%. Ceea ce înseamnă că aproape 1 miliard de euro anual e blocat, fără să ajute economia. Într-o perioadă de criză, o soluţie simplă e să reducem aceste garanţii cerute companiilor private pînă la 2-3%. Asta ar face ca aceste companii să dea drumul în economie la aproape 1 miliard de euro, fără a risca neducerea la bun-sfîrşit a lucrărilor. Companiile vor să lucreze, şi sunt interesate să îşi pună în practică proiectele.
6. Să oprim jaful 'băieţilor deştepţi' din energie
Ştiţi foarte bine cît de mare e jaful din energie, din zona SNLO, CNH, Complexe Energetice, Hidroelectrica, din zona Romgaz, din zona tuturor acelor companii care folosesc fondurile publice pentru a face profit. E o zonă în legătură cu care chiar şi dumneavoastră aţi atras atenţia, dar doar discursiv, fără să se ia măsuri împotriva ministrului Videanu. În acelaşi timp oamenilor li se cere să fie solidari să accepte să nu mai primească subvenţii la energie, ceea ce înseamnă condamnarea la debranşare sau la îngroparea în datorii.
7. Să scurtăm perioada de evaluare a dosarelor pe fonduri europene
În fondurile europene e un cerc vicios: perioadele de depunere a dosarelor sunt lungi. Echipele mici şi prost plătite au o capacitate limitată de evaluare. Şi, pe măsură ce evaluează un set de dosare, altele vin peste ele şi le sufocă. Din această cauză se ajunge în situaţii absurde, în care noile dosare care se depun intră în competiţie cu vechile dosare, în sensul de a concura să fie evaluate mai repede. Soluţia simplă e să fie regîndit mecanismul de evaluare: cu perioade scurte de depuneri, urmate de evaluări. Evaluările se fac treptat, pentru a le rezolva pe toate. Trebuie rezolvată această problemă. Împrumutăm bani de la FMI şi nu folosim banii noştri.
8. Să dăm drumul rapid la toate programele europene
De ce nu se dă drumul la toate apelurile de programe europene? Pentru că ministerele conduse de PDL nu sunt pregătite. Ei ar vrea să controleze toate fondurile, deşi aşa ceva nu e nici normal şi nici de dorit. Societatea, companiile, organizaţiile non-guvernamentale, primarii - sunt cu toţii pregătiţi să atragă fonduri pe proiecte. Soluţia simplă este să se lanseze toate apelurile pe care ministerele le blochează în prezent, pentru ca banii europeni să poată intra în ţară. În special la ministerele conduse de domnii Videanu şi Berceanu şi doamna Udrea unde pot începe proiecte mari de investiţii.
9. Să dăm din nou facilităţi investitorilor care vin în România să creeze locuri de muncă
În perioada creşterii economice, statul romîn se învăţase să nu mai facă multe eforturi pentru a atrage investitori. Acum însă, în criză, e nevoie de o regîndire a strategiei. Şi nu trebuie inventate soluţii noi. România le-a mai aplicat pînă în 2004, prin facilităţi date la utilităţi, la terenuri, la parcurile industriale create. Soluţia simplă e să relansăm investiţiile prin pachete inteligente de stimulente şi facilităţi pentru cei care vin să creeze locuri de muncă.
10. Să reluăm subvenţionarea agriculturii şi să ajutăm micii producători
Ieşirea din criză nu se face prin turism sau prin împrumuturi, ci prin muncă. Zona care ne poate ajuta este tot agricultura. Trebuie să revenim la subvenţionarea inteligentă a agriculturii. Toate statele europene dau subvenţii. Acum, comisarul pe argicultură e romîn şi se poate negocia mai bine ca România să poată da subvenţii.
În plus, trebuie să ajutăm producătorii cu o altă soluţie simplă: să îi sprijinim să îşi ia certificate europene de producători BIO. Astfel, ei pot să intre pe piaţa europeană (o piaţă care îi aşteaptă, fără să fie nevoie să se promoveze prea mult) şi să vîndă produsele pe care le fac pe mult mai mulţi bani. Şi asta se poate face rapid, fără multă retehnologizare şi cu efecte pentru următorii ani.
Stimaţi domni,
Acestea sunt 10 măsuri simple, care pot îmbunătăţi situaţia actuală. Nu e însă uşor să fie aplicate. E nevoie ca dumneavoastră, Domnule Preşedinte, Domnule Prim-ministru şi Domnilor parlamentari, să gîndiţi fiecare măsură nu ca fiind în avantajul dvs şi al PDL, ci pentru România. Ne-am bucura ca aceste idei să fie preluate şi aplicate de mîine. Nu trebuie să le ţinem ascunse pentru cînd venim noi la putere. Aşa înţelegem efortul comun pe care trebuie să îl depunem cu toţii pentru ieşirea din criză.
Ca partid al stîngii, ca voce a celor dezavantajaţi din România, nu vom accepta atitudinea dumneavoastră de a cere solidaritate după atîtea luni în care nu aţi ajutat economia, nu aţi folosit banii împrumutaţi pentru investiţii şi locuri de muncă şi în care nu aţi oprit politizarea tuturor instituţiilor şi risipa bugetară produsă de miniştrii PDL. PSD se va opune în stradă şi în Parlament măsurilor care vor produce şi mai multă suferinţă din partea pensionarilor, a celor cu venituri mici, a celor fără şanse. Există alternative. E nevoie însă de responsabilitate, de bun-simţ şi de respect.
Vă mulţumesc anticipat pentru cooperare,
Preşedinte PSD Victor Ponta
Este de necontestat faptul că România este într-o situaţie fără precedent. Şi este la fel de necontestat că trebuie luate rapid decizii pentru ca statul romîn să nu intre în incapacitate de plată, să poată să plătească în continuare salariile şi pensiile, precum şi să asigure în continuare funcţiile sale de bază.
Vă adresăm însă această scrisoare deschisă pentru a atrage atenţia asupra a două lucruri importante.
Primul este acela că responsabilitatea clară pentru situaţia în care ne aflăm vă aparţine în principal dumneavoastră, domnule Preşedinte al Romîniei, domnule Prim-Ministru şi domnilor parlamentari, dat fiind că aţi avut şi aveţi în prezent toate pîrghiile de putere din România. Dumneavoastră, domnule Preşedinte, aţi numit persoanele care să formeze guverne şi care să dea o direcţie guvernării în ultimii 6 ani. Aţi acceptat să prezentaţi, împreună cu actualul Guvern, date false privind atît situaţia exactă a economiei, cît şi perspectivele reale privind datoriile publice. Aţi tolerat folosirea banilor împrumutaţi de la FMI, precum şi de la bănci într-o modalitate care, în orice ţară normală, ar fi trebuit să ducă la răspunderea politică şi juridică a miniştrilor responsabili. Iar acum, aţi venit în faţa oamenilor şi aţi cerut solidaritate. Înţelegem foarte bine ce înseamnă solidaritatea şi vom face tot ce putem să fim solidari cu oamenii afectaţi de această criză. Dar nu vom accepta să fim solidari cu dvs, în acest genocid social. Nu vom participa la nici o comisie gîndită pentru a disipa răspunderea, cîtă vreme ştim că există alte soluţii. Nu vom accepta să legitimăm o decizie cu care nu suntem de acord, în legătură cu care nu aţi consultat pe nimeni şi care va produce în România un dezastru social de proporţii.
Acesta este al doilea lucru pe care dorim să vi-l prezentăm. Suntem singurul partid care a dus la bun sfîrşit un acord cu Fondul Monetar Internaţional şi putem oferi o alternativă la măsurile absurde pe care le cereţi acum. Şi am făcut asta în timp ce am reuşit atît să creştem economia, cît şi să reducem sărăcia. Avem soluţii de ieşire din criză şi vi le oferim ca sprijin, din partea unui partid din opoziţie care înţelege să adopte o atitudine constructivă. Vă cerem să schimbaţi filosofia fiscală, să adoptaţi o abordare diferenţiată, atît în ce priveşte taxele şi impozitele (inclusiv TVA), cît şi în ce priveşte reducerile de salarii şi pensii. Vom propune un nou pachet de măsuri de relansare economică şi de protecţie socială a celor cel mai dur loviţi de criză. Şi, pînă atunci, vă solicităm adoptarea următoarelor 10 măsuri simple, clare, rapide, de colectare mai bună a taxelor şi de valorificare a fondurilor europene, care sunt la dispoziţia Romîniei.
PSD vă propune 10 măsuri imediate:
1. Să profesionalizăm aparatul de colectare a taxelor şi să îl facem să colecteze bani pentru stat, nu pentru partid.
În prezent, nu colectaţi bine pentru că în toate instituţiile de control (Fisc, Gardă financiară, Vamă, direcţii judeţene) nu mai sunt profesionişti, ci oameni aduşi de partid. Trebuie readuşi profesioniştii în funcţiile de control. Şi mai trebuie revenit la perioada 2000-2004, cînd rapoartele de colectare erau publicate automat pe site-uri (nu ca în prezent, cînd datele sunt ascunse).
2. Să direcţionăm colectarea spre DOMENIILE unde este marea evaziune
România e împărţită între firme controlate mereu, de cîteva ori pe an şi firme privilegiate, apropiate de PDL, care nu sunt deloc monitorizate. Separaţia asta trebuie să dispară, iar controlul să nu se mai facă pe criterii politice. Direcţionarea colectării spre firmele mari, cele în care se face marea evaziune, va duce la creşterea veniturilor la buget. Dacă cei de la PDL nu ştiu unde sunt aceste PROBLEME, le spunem noi - în contrabandă, în alcool, ţigări, petrol şi energie. Nu prin taxarea celor care vînd roşii în piaţă vom creşte colectarea, ci prin blocarea evaziunii DE SISTEM.
3. Să depolitizăm real administraţia
Azi administraţia face politică, nu guvernare. Prefecţii ţin şedinţe de partid, iar oamenii numiţi de PDL la inspecţia muncii, la şomaj şi la toate structurile fac doar acţiuni de partid. Din această cauză, probleme simple nu sunt rezolvate, iar proiecte care aduc locuri de muncă şi bani europeni sunt blocate. România are nevoie de o lege a depolitizării funcţiei publice pentru ca administraţia să lucreze pentru stat, şi nu pentru partidul la putere.
4. Să acordăm fonduri publice pe priorităţi reale, nu pe criterii politice
Presa e plină de exemple de aberaţii, precum alocarea de fonduri de 10 ori mai mari pentru o casa de cultură din Suceava decît pentru Aeroportul din Iaşi. Banii pe proiecte se dau, în România, doar celor de la PDL, deşi România are nevoie de mari lucrări publice şi în alte zone. E nevoie ca banii publici să fie daţi pe priorităţile ţării, nu pe priorităţile clientelei. Pentru asta, trebuie făcută o listă clară de priorităţi naţionale, care să fie luată în calcul atunci cînd se alocă fonduri publice.
5. Să reducem garanţiile cerute companiilor la contractele publice
Există statistici care arată că lucrările publice ajung spre 10 miliarde euro anual. Pentru aceste lucrări, companiile sunt obligate să prezinte garanţii de 10%. Ceea ce înseamnă că aproape 1 miliard de euro anual e blocat, fără să ajute economia. Într-o perioadă de criză, o soluţie simplă e să reducem aceste garanţii cerute companiilor private pînă la 2-3%. Asta ar face ca aceste companii să dea drumul în economie la aproape 1 miliard de euro, fără a risca neducerea la bun-sfîrşit a lucrărilor. Companiile vor să lucreze, şi sunt interesate să îşi pună în practică proiectele.
6. Să oprim jaful 'băieţilor deştepţi' din energie
Ştiţi foarte bine cît de mare e jaful din energie, din zona SNLO, CNH, Complexe Energetice, Hidroelectrica, din zona Romgaz, din zona tuturor acelor companii care folosesc fondurile publice pentru a face profit. E o zonă în legătură cu care chiar şi dumneavoastră aţi atras atenţia, dar doar discursiv, fără să se ia măsuri împotriva ministrului Videanu. În acelaşi timp oamenilor li se cere să fie solidari să accepte să nu mai primească subvenţii la energie, ceea ce înseamnă condamnarea la debranşare sau la îngroparea în datorii.
7. Să scurtăm perioada de evaluare a dosarelor pe fonduri europene
În fondurile europene e un cerc vicios: perioadele de depunere a dosarelor sunt lungi. Echipele mici şi prost plătite au o capacitate limitată de evaluare. Şi, pe măsură ce evaluează un set de dosare, altele vin peste ele şi le sufocă. Din această cauză se ajunge în situaţii absurde, în care noile dosare care se depun intră în competiţie cu vechile dosare, în sensul de a concura să fie evaluate mai repede. Soluţia simplă e să fie regîndit mecanismul de evaluare: cu perioade scurte de depuneri, urmate de evaluări. Evaluările se fac treptat, pentru a le rezolva pe toate. Trebuie rezolvată această problemă. Împrumutăm bani de la FMI şi nu folosim banii noştri.
8. Să dăm drumul rapid la toate programele europene
De ce nu se dă drumul la toate apelurile de programe europene? Pentru că ministerele conduse de PDL nu sunt pregătite. Ei ar vrea să controleze toate fondurile, deşi aşa ceva nu e nici normal şi nici de dorit. Societatea, companiile, organizaţiile non-guvernamentale, primarii - sunt cu toţii pregătiţi să atragă fonduri pe proiecte. Soluţia simplă este să se lanseze toate apelurile pe care ministerele le blochează în prezent, pentru ca banii europeni să poată intra în ţară. În special la ministerele conduse de domnii Videanu şi Berceanu şi doamna Udrea unde pot începe proiecte mari de investiţii.
9. Să dăm din nou facilităţi investitorilor care vin în România să creeze locuri de muncă
În perioada creşterii economice, statul romîn se învăţase să nu mai facă multe eforturi pentru a atrage investitori. Acum însă, în criză, e nevoie de o regîndire a strategiei. Şi nu trebuie inventate soluţii noi. România le-a mai aplicat pînă în 2004, prin facilităţi date la utilităţi, la terenuri, la parcurile industriale create. Soluţia simplă e să relansăm investiţiile prin pachete inteligente de stimulente şi facilităţi pentru cei care vin să creeze locuri de muncă.
10. Să reluăm subvenţionarea agriculturii şi să ajutăm micii producători
Ieşirea din criză nu se face prin turism sau prin împrumuturi, ci prin muncă. Zona care ne poate ajuta este tot agricultura. Trebuie să revenim la subvenţionarea inteligentă a agriculturii. Toate statele europene dau subvenţii. Acum, comisarul pe argicultură e romîn şi se poate negocia mai bine ca România să poată da subvenţii.
În plus, trebuie să ajutăm producătorii cu o altă soluţie simplă: să îi sprijinim să îşi ia certificate europene de producători BIO. Astfel, ei pot să intre pe piaţa europeană (o piaţă care îi aşteaptă, fără să fie nevoie să se promoveze prea mult) şi să vîndă produsele pe care le fac pe mult mai mulţi bani. Şi asta se poate face rapid, fără multă retehnologizare şi cu efecte pentru următorii ani.
Stimaţi domni,
Acestea sunt 10 măsuri simple, care pot îmbunătăţi situaţia actuală. Nu e însă uşor să fie aplicate. E nevoie ca dumneavoastră, Domnule Preşedinte, Domnule Prim-ministru şi Domnilor parlamentari, să gîndiţi fiecare măsură nu ca fiind în avantajul dvs şi al PDL, ci pentru România. Ne-am bucura ca aceste idei să fie preluate şi aplicate de mîine. Nu trebuie să le ţinem ascunse pentru cînd venim noi la putere. Aşa înţelegem efortul comun pe care trebuie să îl depunem cu toţii pentru ieşirea din criză.
Ca partid al stîngii, ca voce a celor dezavantajaţi din România, nu vom accepta atitudinea dumneavoastră de a cere solidaritate după atîtea luni în care nu aţi ajutat economia, nu aţi folosit banii împrumutaţi pentru investiţii şi locuri de muncă şi în care nu aţi oprit politizarea tuturor instituţiilor şi risipa bugetară produsă de miniştrii PDL. PSD se va opune în stradă şi în Parlament măsurilor care vor produce şi mai multă suferinţă din partea pensionarilor, a celor cu venituri mici, a celor fără şanse. Există alternative. E nevoie însă de responsabilitate, de bun-simţ şi de respect.
Vă mulţumesc anticipat pentru cooperare,
Preşedinte PSD Victor Ponta
- Dan Acibotarita:"Este rușinos să vezi cum un președinte de stat sau un prim-ministru ne dă sfaturi în domeniul sănătății"
- Eugen Bejinariu:"Eurostat și minciunile liberale"
- Ioan Stan:"Nu știm ce prevede proiectul de buget pentru 2021, PNL-iștii preferând să-l țină ascuns "
- Cristian Sologon:" Investițiile statului – motor al dezvoltării locale"
- vezi toate stirile